DanKruml.cz

Knihkupcova grafománie II

Může ponožka sežrat trubku?

Absurdní otázka? No, ano, koho by napadlo klást takové otázky.

Ovšem, sejdou-li se tyto příčiny a následky…

Vložíte ponožky, trenky, gatě a další hadry do pračky. Pračka kupodivu žádnou ponožku nesežere, ačkoliv i to se stává, ta hromada lichých ponožek, která se mi za pár měsíců shromáždila v šuplíku, by mohla vyprávět. Vyprané prádlo dáte sušit na přenosný sušák, který postavíte vedle topení. Za ty dva či tři dny to uschlé prádlo uklidíte, složíte sušák a ačkoliv je vám divné, že zase jedna ponožka zbyla, přičítáte to tomu, že jste je při vyndávání z pračky spočítali ledabyle, protože by přece bylo absurdní, že by ponožky kromě pračky žral i ten sušák. Za dalších několik dní luxujete a při zajíždění luxem pod topení zjistíte, že ta chybějící ponožka se nachází na té spodní trubce od topení. Spadla tam asi při drknutí do sušáku při tom minulém luxování, v době, kdy prádlo ještě nebylo suché, tak jste tím luxem ten sušák s drkáním hadicí od luxu obkružovali. Hurá, záhada vyřešena, ponožka se našla.

Leč. Radost ze znovunalezeného kusu prádla trvá jen do té doby, než ho vezmete do ruky a zjistíte, že ta ponožka je mokrá. Hodně mokrá. Úplně nacucaná. Člověku v té chvíli nezbývá, než spřádat hodně divoké teorie, jak se mohlo přihodit, že ponožka, která týden leží na teplé trubce od topení, je mokrá tak, jako kdybyste ji zrovna vytáhli odněkud z potoka. A ku spřádání ještě divočejších teorií pak přispěje koláč durch mokrého fleku třicet na třicet na koberci pod topením. Ponožka obživla a ze samého osamění tam dole na trubce od topení u podlahy pláče?

A pak kap. A znovu kap. Z trubky u země kap. Při bližším pohledu pak zjištěno, že jestliže ponožka plakala, tak asi slzy zelené a rezavé, protože přesně takových korozivních barev je ta trubka. Respektive takový ten spoj. Ta velká matka, která tu trubku spojuje s radiátorem. Ta ponožka tu trubku sežrala. Ta teorie sice taky zprvu působí divoce, to vysvětlení, které se nabízí, totiž že jak ta mokrá ponožka z toho sušáku po drknutí luxem na tu trubku spadla, tak spustila nějakou korozivní reakci toho kovu, a jak se spustila korozivní reakce, tak nejen že ten spoj mezi trubkou a matkou začal hýřit korozivními barvami, ale ze samé koroze začala ta teplá voda trubkou vedená vzlínat do té ponožky, a jak ta ponožka kvůli tomu vzlínání tu vodu nasávala, tak tu korozivní reakci trubky ještě umocňovala. Z toho všeho pak ta ponožka mokrá jak z potoka a ten mokrý flek pod topením durch. Nakonec to vysvětlení vypadá logicky, ne?

Stejně logickým se mi jevil další postup: obalím tu kapající trubku izolepou, tím igelitem přece nebude moci ta voda nadále protékat, a hotovo, problém vyřešen. Celá izolepa tedy na obalení trubky vyplácána, trubka obalena slušivým lesklým cool oblečkem, který by nejeden návštěvník divoké fetišistické párty fakt ocenil, ovšem přesto druhý den… Kap. Kap. Kap. Flek pod topením už ne třicet krát třicet, ale čtyřicet krát čtyřicet.

Nyní se mi ten logický postup už logickým nejeví, myslím, že jsem tím upnutým skoro latexovým oblečkem, který jsem trubce poskytnul, přispěl tak maximálně k přiživení koroze.

Takže ano. Ponožka může sežrat trubku. Bude vás to pak stát litr za novou matku a kus trubky a několik hodin práce instalatéra (kdo by to byl řekl, že je kvůli takové z mého laického hlediska blbosti, jako je rozmontování a výměna a utěsnění toho spoje trubky s radiátorem, potřeba po sklepích hledat jakési výpustě, kterými se vypustí voda z topení z celého paneláku). Tedy zatím. To je dohodnutá cena za zítřejší snad už konečné a efektivní vyřešení problému s kapajícím topením, co za něj může ta žravá ponožka. Ovšem instalatér ještě vyjádřil pochybnosti o kvalitě všech těch ventilů ve sklepě a nechal si zadní vrátka na navýšení ceny v případě, pokud mu nějaký ten ventil zůstane v ruce a bude třeba ho nahradit novým.

Takže pozor na ponožky! Nenechávejte je samotné nebo vám vypláčou do peněženky díru.