DanKruml.cz

Knihkupcova grafománie II

EET ready

Takže naše knihkupectví je už EET ready, zatím nás to stálo nějakou tu drobnou tržbu kvůli zavření obchodu na dvě hodiny, když nám naši ajťáci apgrejdovali kasy. Fakturu za to zatím očekáváme, takže další náklady jsou zatím v mlze, i když podle předběžnýho ceníku to odhaduju asi tak na tři tácy za apgrejd, roční poplatek patnáct stovek za to, aby mohli ti ajťáci zaangažovat člověka, kterej bude dnem a nocí na drátě, protože prostě není prdel zavřít krám, když se něco posere a čekat x dní na to, než člověk přijde na řadu, pak tady máme zřejmě novou pokladní tiskárnu, protože ta stávající dýchavičná tiskne účtenku půl minuty i bez těch dalších x řádků těch kódů, to bude tak pět litrů, k tomu zákaznický displej a samozřejmě taky nějaká ta práce na všem tom přenastavování. Převorání eshopu ještě přijde na řadu, ajťáci doufají, že to do čtrnácti dní dají a o ceně zatím nehovoří, ale zadarmo to zajisté nebude. Pak samozřejmě vytisknout tu cedulku:

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

A k cedulce ještě další cedulku:

„Překlad výše uvedené informace do lidštiny: Vážení zákazníci, kvůli státní libovůli Vám musíme tisknout cedulku, kterou jsme Vám tak jako tak doposud tiskli. Kvůli tomu, že má být dvojnásobně dlouhá, budou pokáceny další tři stromy. Vaše nákupy navíc bude šmírovat stát, zařízení k tomu, aby tomu tak bylo, nás stálo pár tisíc korun, proto se prosím nedivte, pokud zjistíte, že je Váš nákup o něco dražší, než dříve. Prosíme, vyčkejte u pokladny o minutu déle, ono to spojení se státním systémem nějaký čas trvá a i kdyby netrvalo, tak se Vaše účtenka bude tisknout dvakrát tak dlouho než dříve.“

Když ten náš ajťák dokončil ten apgrejd, tak se ptal: „A od jakýho data mám nastavit to odesílání účtenek?“

Odpověděl jsem: „Tak, platí to od prvního března, tak asi od prvního března.“

On: „No, kdybyste to třeba chtěli otestovat už dřív.“

Já: „Jakože to nemáte vychytaný, takže by bylo zapotřebí to testovat?“

On: „No, otestovaný to je, ale přece jenom, pro jistotu…“

Já: „Nevím, proč bych se měl nechat šmírovat dřív, než to bude nutný. Takže očekávám, že prvního budete od rána na drátě a kdyby to snad nemělo fungovat, tak to dáte vcukuletu do cajku.“

On: „No tak jo.“

Tak jo. Bude to možná drama, toho prvního března. Vzhledem k tomu, že ten náš pokladní systém je vyvinut speciálně pro knihkupce a žádný z knihkupců se nehodlá stát pokusným králíkem a nechat se šmírovat dřív, než to bude nutné, tak není nikdo, kdo by to prubnul před tím magickým datem. Při vší úctě k našim ajťákům… Může to bejt slušnej průser. Ten jejich systém využívá většina knihkupců, tak doufejme, že bude kde si prvního března koupit knihu.

Jak jsme tak u nás v knihkupectví promejšleli firemní směrnice ohledně EET, vymysleli jsme toto. Zaměstnancům bude do pracovní smlouvy vepsán bod, že nevydání účtenky rovná se hrubé porušení pracovní kázně. Poněvadž a protože zaměstnanec odpovídá za škodu vůči zaměstnavateli do výše dvou platů a pokuty za nevydání účtenky můžou být i vyšší, tak musí být jasné, že nevydání účtenky  je horší zločin, než kdyby v pracovní době chlastali. Dále jsme sjednali zaměstnancům pojištění odpovědnosti. To se sice vztahuje na nikoliv úmyslné akty, ale i neúmyslný akt se může stát. Jsme snad zbytečně paranoidní a opatrní, nebo jsou to rozumná opatření?

Přemejšlel jsem o tom, zda budou živnostníci alespoň trochu kolegiální. Když někde bude řádit EET kontrola, bude ji živnostník aspoň trochu zdržovat, aby nemohla škodit jinde? Dá třeba někam na facebook info, že kontrola řádí, aby byli kolegové v okolí informováni? Zavolá kolegům obchodníkům a hospodským v okolí a řekne: „Liška v kurníku, jestli mi rozumíš.“ Budou živnostníci alespoň takto pasivně rezistentní, když už jinak nejsou schopni se tomu státnímu šmíráctví vzepřít nějakou stávkou či demonstrací, která by stála za to? Nebo to bude o koze, která chcípla mě, tak ať chcípne i sousedovi ve vedlejším obchodě? Sám jsem zvědav, zda bude probíhat taková ta pasivní rezistence, kterou jako národ docela umíme či zda to bude jako s tou sousedovou kozou, kterou taky umíme. Dvě tváře národa mají nyní možnost se naplno projevit. Hořím zvědavostí, která vyhraje.

Musím si to sem napsat. Abych si to zapamatoval. A aby to všichni věděli a mohli mi to kdyžtak příští rok připomenout. Až budou příští rok, vlastně každý další rok, dávat výrobci kalendářů kalendáře do novoročního výprodeje, tak ať mě ani nenapadne to nějak promovat newsletterem či jakýmkoliv dalším marketingem na eshopu. Jako jó, vysmrkli jsme všechny ty kalendáře během dvou dnů. Ale balit deset různě velkejch nástěnnejch kalendářů do nějakejch úhlednejch balíčků, z kterejch je pak marže padesát korun, kterou schlamstnou dvě bedny po dvaceti korunách a celá role fólie, a to krát padesát… Se fakt nevyplatí.

Dneska jsem zaznamenal, že v říjnu bude mít v Outůaréně koncert Nick Cave. Bezva, vánoční dárky vyřídíme už v říjnu, meldoval jsem již rodině, že lístek na tuto akci bude dárkem nadmíru hodnotným. Protože, ač jsem na koncertě Nicka Cavea byl už dvakrát, ani jedna z akcí mě zcela neuspokojila, a tak si říkám, do třetice všeho dobrýho. Ne že by za to moje neuspokojení mohl Nick Cave. Poněvadž oba ty koncerty byly skvělý. Ale i tak jsem si je neužil. Jednou to bylo v Pakulu a já jsem se tam v tý luxusní sedačce, kde sedávali komoušský papaláši na svejch sjezdech necejtil komfortně. Podruhý to bylo v Lucerně, a ačkoliv byl ten koncert prej skvělej, tak to nemůžu potvrdit, protože jsem se tam tehdy zfernetoval takovým způsobem, že jsem byl rád, že jsem nehodil kačenu na tu dřevěnou podlahu. Ale jinak to bylo skvělý.